Mijn eigen cloud historie


http://www.aboutthecloud.nl/cloud-basics/cloud-computing-for-local-government.aspx
Op het moment ben ik bezig met een onderzoek naar Cloud, maar wat doe ik er nou zelf mee?

Volgens verschillende definities zijn er globaal 3 belangrijke vormen van Cloud: IaaS, PaaS en Saas. Ik ga niet beschrijven wat het zijn, Wikipedia en 1000-en andere sites doen daar hun best al voor. Maar ik ben dus al een tijdje bezig met cloud (volgens mij heette het nog niet zo in 2007??)


PaaS

In 2007 ben ik een PaaS oplossing gaan gebruiken. Een LAMP  platform, zonder specifieke admin toegang, en alleen beperkte mogelijkheden om veranderingen aan te brengen in de omgeving. Een leuk begin, maar in zo'n oplossing ben je nogal afhankelijk van je leverancier/provider.

Voor mij wat een belangrijke reden om te stoppen: mijn provider (Hostdepartment) had zijn diensten niet op orde:

  • slechte performance en beschikbaarheid

  • slechte beveiliging: een van de andere gebruikers heeft toen mijn websites gehacked

IaaS

In 2009 ben ik overgestapt voor mijn websites, en 'speeltuin' naar een IaaS oplossing. Toen ik daarvan gebruik begon te maken was de Engelse Pond heel goedkoop, en heb ik een goedkope VPS provider gevonden (cheapvps.co.uk). Van hun ben ik een CentOS VPS afgenomen, en daar zelf een LAMP  installatie op gezet. Heel interessant, de service van de provider is fantastisch (via chat bijna direct actie als er iets is). Op deze server kan ik in principe alles, behalve het zelf installeren van een volledig nieuw OS. Maar dat heeft volgens mij vooral te maken met mijn eigen kennisniveau.

Echter, nu ben ik wat aan het verschuiven, naar een SaaS, want:

  • ik vind het heel leuk om met technologie te spelen, maar niet omdat het 'moet', regulier onderhoud en updates uitvoeren van het besturingssysteem en de verschillende componenten: dat is niet iets waar ik veel tijd aan wil besteden

  • door een gebrek aan aandacht voor bovenstaande: heb ik te maken gehad met een hacker die code injecteerde in mijn webpagina's, en zaten mijn pagina's vol met XSS-injecties

SaaS

Sinds januari 2012 ben ik langzaam aan bezig met overgaan naar een SaaS oplossing. Een oplossing waarbij een provider ervoor zorgt dat alle software beschikbaar is om iets te doen. In mijn geval: hosten van een aantal websites. In dit geval ben een aantal websites aan het verhuizen naar Google (Blogger) en Wordpress.

De redenen zijn divers:

  • hoge beschikbaarheid en snelheid van de sites

  • ik kan me vooral bezighouden met de inhoud, de berichten die ik plaats

Echter... het is nog niet allemaal even fantastisch

  • Een aantal interessante features missen, die ik in een eigen omgeving 'eenvoudig' kan toevoegen (en het potentieel onveiliger, langzamer en instabieler maken)

  • hoe ga ik het oplossen als ik binnenkort weer eens wil spelen met een stukje technologie: mijn server om op te spelen raak ik nu kwijt (of wordt overbodig)....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten