Netwerk kabel aansluiten

RJ-45 en UTP kabel aansluiten

In een Unshielded Twisted-Pair (UTP) Ethernet kunnen de volgende typen RJ-45 kabels worden gebruikt: Straight-through en Crossover. Een derde type kabel is Rolled.Figuur 1 : RJ-45 connector (van onder gezien)

Om het RJ-45 kabeltype te kunnen bepalen houdt je de twee kabel-uiteinden zo naast elkaar dat je de gekleurde draden kunt zien (figuur 2). Meestal met het handeltje aan de onderkant. Het is een beetje afhankelijk van de doorzichtigheid van het plastic of je de kleuren goed kunt onderscheiden. Gebruik een vergrootglas als je het allemaal niet zo goed kan zien.Figuur 2 : RJ-45 Kabeltype bepalen (van boven gezien)

De volgorde van de gekleurde draden kan als volgt zijn:
  • Recht (Straight-through) --- De gekleurde draden hebben aan beide uiteinden van de kabel dezelfde volgorde.
    Zie tabel 1.
  • Gekruist (Crossover) --- De eerste (uiterst links) gekleurde draad aan het ene uiteinde van de kabel is de derde gekleurde draad aan het andere uiteinde van de kabel. Zie tabel 2.
  • Bij Rolled kabels zijn de gekleurde aders aan een kant van de kabel in de omgekeerde volgorde ten opzichte van die aan de andere kant van de kabel. Dus aders 1 t/m 8 een de ene zijde zijn aders 8 t/m 1 aan de andere kant. De 4-aderige modulaire kabels voor telefoontoestellen en PhoneNet connectors zijn ook zo afgewerkt. De kleuren van de aders in modulaire kabel willen weleens verschillen. Maar omdat de aders naast elkaar liggen kan je makkelijk zelf bepalen wat de volgorde moet zijn.

Be'pinning' van RJ-45 kabels

Tabel 1 : RJ-45 (Ethernet) Kabel (Recht)


Tabel 2 : RJ-45 (Ethernet) Kabel (Gekruist)

De be-pinning in tabel 1 wordt gebruikt om een computer direct aan te sluiten op een Hub/Repeater of op de wandcontactdoos van een UTP netwerk, of om een Patchpanel met een Hub/Repeater te verbinden. Zie figuur 3. De be-pinning in tabel 2 wordt toegepast om twee computers direct met elkaar te verbinden. Zie figuur 4. De beide be-pinningen van tabel 1 en de linker be-pinning van tabel 2 heten ook wel TIA/EIA T568B.De rechter be-pinnining van tabel 2 heet ook wel TIA/EIA T568A. Op de stopcontacten, ook wel jacks of inserts genoemd, staat meestal het kleurenschema aangegeven.

Voor Patchkabels worden kabels met een soepele, zgn. stranded, aderkern toegepast. Voor UTP kabels bestemd voor de binnenleiding tussen RJ-45 wandcontaktdozen worden massieve, zgn. solid, aders gebruikt. Merk op dat UTP kabels voor het netwerk niet gekruist, d.w.z. crossed, zijn. Patchkabels voor gebruik tussen 2 PC's en tussen 2 Hubs kunnen dat wel zijn, maar alleen voor 10Base-T en 100Base-T Ethernetverbindingen.

UTP Netwerk

Op grote lokaties, of als computers, printers en Fileservers in verschillende kamers staan, wordt meestal een UTP kabelnetwerk aangelegd. De kabels zijn wat dikker en stugger vanwege de massieve aders.

De uiteinden worden met behulp van een punchdown tool
op RJ-45 stopcontacten, jacks genaamd,
afgewerkt. De afbeeldingen hieronder laten zien hoe dat gaat.

Op de lokatie bij een gebruiker wordt die afgewerkt op een wandcontaktdoos in bijvoorbeeld de kabelgoot onder het raam en aan de andere kant op een Patchpanel in een 19" kast op een centrale lokatie. Daar worden de aflopers dan met Patchkabels op een Hub aangesloten. Zie het schema in figuur 3. Thuis kan je natuurlijk beide kanten van de verbinding op een wandcontactdoos (inbouw of opbouw) afwerken.Een UTP Ethernet wordt ook wel 10Base-T genoemd en staat voor 10Mps (10 Megabit per seconde). Er is ook 100Mps (100Base-T) mogelijk. Diverse kabeltypen heten Cat. 3, 4, of 5 en dat heeft te maken met de aderdikte en de bijbehorende dempingswaarden. Gebruik Cat. 5 kabels als je een nieuw netwerk gaat aanleggen. Dat zit je snor met de toekomstige ontwikkelingen.Figuur 3. Overzicht UTP (Ethernet) netwerk (kabel tabel 1)

De maximum kabellengte van een UTP netwerk t.b.v. data is 90 meter. De lengte van een verbinding mag maximaal 100 meter bedragen. Dat houdt in dat de resterende 10 meter kan worden gebruikt voor de patchkabel in de centrale lokatie en voor de kabel die de computer met de wandkontaktdoos verbindt.Zo'n UTP netwerk moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Bijvoorbeeld een maximale lengte, een maximum demping en weerstand. Je krijgt van de installateur een rapport met al die gegevens per kabel.Over een UTP netwerk kan je meer dan alleen maar een Ethernet protocol versturen. Ook de digitale toestellen van een huistelefooncentrale en enkelvoudige telefoonaansluitingen t.b.v. bijvoorbeeld een modem kan je daarop aansluiten. Let er natuurlijk wel op dat aan weerskanten dezelfde soort apparatuur is aangesloten. Dus niet de Ethernetaansluiting van een computer verbinden met de huistelefooncentrale bijvoorbeeld. Anders zegt het plop!

Figuur 4. Twee computers met elkaar verbinden (kabel tabel 2)

Let bij het gebruik van een Cross kabel op het volgende. Macs met ingebouwde Ethernet kijken bij het opstarten of er een geldige Ethernet aansluiting aanwezig is alvorens AppleTalk op te starten. Als de Mac op een Hub is aangesloten dan is er geen probleem. Als de Mac met een Cross kabel op een andere Mac is aangesloten die nog niet aanstaat dan komt de melding dat er een probleem is met Ethernet en wordt overgeschakeld op LocalTalk. Ook als de andere computer wel aan staat kan het probleem zich voordoen. Het blijkt dat eerst wordt gecontroleerd of er een Carrier signaal op de Receive ader staat. Sommige netwerkkaarten voorzien hierin, andere niet. Overweeg dus de aanschaf van een 10BaseT Ethernet hub. Je bent dan voorbereid op toekomstige uitbreidingen.

ISDN apparatuur : aders 3 & 4 en 5 & 6
ISDN gebruikt 4-aderig ISDN kabel en RJ-45 stekkers. Die kabel is soepeler dan de standaard binnenleidingkabel voor de telefoon en wordt door KPN Telekom aangeraden. Primafoon verkoopt kant en klaar kabels maar ook losse kabel per meter en RJ-45 stekkers die je zonder speciale tang kan vastknijpen. Bij Primafoon kan je een ISDN doe-het-zelfgids halen.

Het komt mij voor dat je ISDN kabel ook kan gebruiken voor je computer. Normale Ethernet patchkabels hebben 8 aders. ISDN kabel is wel CAT 3. Dus maximaal 10Mps. Wel de goede aderparen in de gaten houden.Aan de andere kant, als je al een UTP netwerk hebt liggen, kan je ook UTP (= 8 aderige) patchkabels gebruiken. De 8 aders worden volgens tabel 1 aangesloten en zullen dus geen probleem hoeven opleveren. Dat de aderkleuren niet overeenkomen met het voorbeeld in de ISDN doe-het-zelfgids zal geen verschil uitmaken. Elektronen zijn kleurenblind.

Gevonden op: http://www.bergnet.nl/netwerk_kabel.php

Geen opmerkingen:

Een reactie posten