Samen zoeken en indexeren met bookmark-sites - del.icio.us

Tegenwoordig is het internet steeds meer een omgeving van samenwerkende gebruikers. In deze omgeving bepalen de gebruikers samen wat de "waarheid" is. Een van de manieren waarop dit samenwerken wordt gedaan is door "social bookmarking". Daarbij delen gebruikers van het internet met elkaar hun favoriete sites.

In een ander artikel heb ik al aangegeven dat dit een manier is waarop tegenwoordig wordt bepaald wat nieuws is en wat niet. Echter dit "social bookmarking" heeft ook een ander effect. We kunnen nu ook onze eigen bookmarks of favorieten delen met andere, zien hoe zij de site "label-de" en zien welke sites andere gebruikers bij dit label vinden passen.

Een van de sites waar dit kan, en die zeer populair is is del.icio.us (let ook op de naam!). Op die site kan je ook gratis een account openen en je eigen bookmarks of favorieten bewaren. Dit gaat op een met Gmail vergelijkbare manier, namelijk met tags. Naar mijn idee werden deze "tags" al jaren geleden gebruikt door bilbiotheken om daarmee hun boeken "vindbaar" te maken in hun zoeksysteem.

Het idee van "tagging" is dat degene die de "favoriet" aanmaakt zijn interpretatie van het onderwerp gebruikt. Zo zou ik bij een over "favoriet" over een nieuwe Apple iPod misschien de tags: technology, mp3, Apple, hype toevoegen, terwijl de zoon van mijn buurman daar misschien wel als tags zou invullen: gadget, musthave, stoer, design.

De hoofdsite van del.icio.us is zo opgezet dat je op tags kunt zoeken. Als je bijvoorbeeld op "design", "technology" en "gadget" zou zoeken is de kans groot dat de "favoriet" uit het bovenstaande voorbeeld gevonden wordt. Het werk van de vroegere bibliothecaris wordt nu dus door "iedereen" gedaan.

Hieronder staat ook een icoontje waarmee direct een "bookmark" opgenomen kan worden in je eigen gratis del.icio.us account.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten