Down en Uploaden met FileZilla

Het uploaden van bestanden naar centrale computers op het internet, servers genoemd, kan op verschillende manieren. Een van de manieren, die vooral geschikt is voor grotere hoeveelheden bestanden is met behulp van FTP. Machines die deze manier van uitwisseling mogelijk maken worden FTP Servers genoemd.

De programma's die gebruikt worden om bestanden uit te wisselen met deze 'FTP Servers' worden 'FTP clients' genoemd. Zoals voor bijna elke toepassing er meerdere programma's zijn die gebruikt kunnen worden gaat mijn voorkeur uit naar een gratis en naar mijn mening zeer goed programma: FileZilla.

Via de site van FileZilla kunt u het programma downloaden. Dit doet u door op de site http://filezilla.sourceforge.net te klikken op 'Download', vervolgens op 'Download' achter de het 'Package' wat als naam heeft 'FileZilla'.
Vervolgens opent een volgend scherm waarin allerlei zaken staan. Op deze pagina, misschien iets meer naar onderen dan direct zichtbaar, staan in een tabel een aantal koppelingen naar bestanden. Klik op de bestandsnaar (onder 'Filename') waar setup.exe op het einde van de naam staat.
Eventueel kan er een melding van Internet Explorer komen dat het 'downloaden van bestanden' is geblokkeerd, bijvoorbeeld zoals op onderstaand plaatje.

Klik op deze melding, en selecteer 'Bestand downloaden'

Vervolgens komt er een vraag of u het bestand wilt 'Uitvoeren of Opslaan', kies wat u gewend bent, of anders direct op 'Uitvoeren'. Beantwoord vervolgens de vragen die tijdens de installatie worden gesteld, en maak de keuzes die u bevallen. Op dit moment is er helaas nog geen Nederlandstalige versie van FileZilla beschikbaar.Als de installatie is voltooid kunt u het programma FileZilla opstarten. U krijgt dan een scherm te zien waarin u de 'Local Site' (linkerzijde scherm) en de 'Remote Site' ziet. Dit zijn respectievelijk uw computer en de server waar u mee verbonden bent. Meestal zal de 'Remote Site' leeg zijn als u het programma opstart.

Zodra u een verbinding heeft met een server, staat de mappen structuur, die voor u toegankelijk is, daar afgebeeld. Verbinden met een server kunt u op verschillende manieren doen. Als u vaker verbind met dezelfde 'ftp server' kunt u via de 'Site manager' (te bereiken via 'File') de instellingen voor een server opslaan. Anders kunt u direct in het openingsscherm het 'Address' (meestal beginnend met ftp. ), de gebruikersnaam of 'User' en het bijbehorende 'Password' invullen. Eventueel, als u dit speciaal heeft opgegeven gekregen van de beheerder van de ftp server, kunt u ook een 'Poortnummer' invullen, maar meestal gaat dat automatisch goed.Vervolgens heeft u een verbinding en kunt u bestanden van de ene naar de andere computer versturen. Bijvoorbeeld door een of meerdere bestanden te 'slepen' van de ene naar de andere computer, uiteraard na de bestanden geselecteerd te hebben die u wilt oversturen. Ook kunt u met de 'contect button' of de 'andere knop' van uw muis bestanden 'Uploaden' of 'Downloaden'.Uiteraard kan ik u, persoonlijk en live, helpen met het uploaden of downloaden van uw bestanden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten