Downloaden van het internet

Downloaden, wat is dat, hoe doe ik het, en wat is uploaden? De beste vertaling van deze woorden is 'ophalen' en respectievelijk 'opsturen'. Het ophalen, of downloaden vanaf het internet gebeurt continu. Echter meestal hebben mensen het over downloaden als ze het ophalen van programma's, documenten of bestanden bedoelen.

Hoe kunt u downloaden en waar moet u op letten ?

Downloaden doet bijna iedereen wel eens. Het downloaden van 'speciale' zaken zoals muziek, films, niet gekochte programma's en dergelijk leg in niet in dit artikel uit. Om dat soort 'speciale zaken' te downloaden zijn er veel verschillende manieren, waarbij er regelmatig nieuw ontstaan. Enkele manieren of steekwoorden zijn: Usenet, IRC, Gnutella, eMule, Torrents, FTP en warez-sites.

Het 'normale downloaden' van bestanden gaat heel simpel. Stel u bezoekt een internetpagina met een mooi plaatje. Als u op het plaatje gaat staan met uw muis, de 'andere' of 'context' knop indrukt (bij rechtshandige mensen is dit de rechter muis knop), ziet u meestal een lijstje verschijnen vergelijkbaar met het hiernaast afgebeelde plaatje.

Als het een plaatje of foto is waarvan de website eigenaar toestaat dat u het plaatje gebruikt, kunt u op 'Save picture' of 'Afbeelding opslaan' klikken. Vervolgens zal er een volgend scherm verschijnen waarin u wordt gevraagd het plaatje op te slaan.
Hierbij een voorbeeld van een dergelijk scherm

Waar u het neerzet is meestal een vrije keuze. Echter: onthoud waar u het hebt neergezet. In Windows XP is er een standaard voorgesteld om al uw 'bestanden' in 'My Documents' of 'Mijn bestanden' neer te zetten, in die map is weer een map speciaal voor plaatjes voorgesteld 'My Pictures' of 'Mijn Afbeeldingen' genaamd.

Het downloaden van programma's, documenten of andere bestanden van websites gaat zeer verglijkbaar. Echter kunt u dan meestal alleen kiezen voor 'Doel opslaan als' of 'Save target as'. Ook daar bent u weer vrij om te kiezen waar u het docoment opslaat.

LET OP!
Als u bestanden opent met uw computer, dus zowel direct vanaf een internet adres als dat u het hebt opgeslagen, heeft u een risico van virussen. Het is dan ook zeer aan te bevelen direct nadat u iets hebt 'gedownload' vanaf het internet, de map waarin u het gedownloade heeft opgeslagen te scannen met uw virusscanner.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten