Een nieuwe website beginnen

Als je een nieuwe website wilt beginnen, waar moet je dan aan denken? Je kunt natuurlijk met de oplossing beginnen van je 'probleem', maar het slimste is om met je 'probleemstelling' te beginnen. Namelijk de basis van de website: je doel!

De zaken om aan te denk zijn Wie Wat Wanneer. Eigenlijk een kort businessplan voor je website. Als je heel goed weet wat je precies wilt is het niet moeilijk om het op te zetten... Als je wat wispelturiger (minder vastbesloten) bent kan het oneindig lang duren.


Wie
Een van de vragen die je altijd moet stellen: voor wie doe ik het eigenlijk? Als het antwoord is dat je dit alleen voor jezelf doet: helaas... stop dan meteen maar! Steeds meer 'bloggers' stoppen met het 'bloggen', vaak bij een gebrek aan opbrengsten, niet financieel en niet als response en erkenning. Maar als het niet een kwestie van zelfverheerlijking is: wil je nieuwe klanten en/of bestaande klanten bereiken? bekenden informeren of op de hoogte houden? Waar woont je doelgroep? Wat voor een mensen zijn het? Waar houden ze van? Wat zijn ze gewend? Zitten ze uberhaupt te wachten op jouw website?
Mijn doelgroep: meestal beginnende of onervaren computergebruikers, meestal van middelbare leeftijd of ouder die de nederlandse taal kunnen begrijpen.

Wat
Het is heel eenvoudig om te zeggen dat je een nieuwe website moet hebben. Maar wat wil je er mee? Sorry, maar 'omzet vergroten' is te weinig concreet. Wil je iets verkopen? Wil je product of bedrijfsinformatie geven? Welke niveau van informatie wil je beschikbaar stellen? Wil je naamsbekendheid opbouwen? Wil je direct met je site geld verdienen door producten te verkopen? Wil je reclame van anderen op je website toestaan, en van wie wel en niet? Hoe wil je dat jouw informatie wordt gevonden, bijvoorbeeld op zoekmachines of door advertenties bij anderen te plaatsen?
Mijn doelstelling: informatie over meestal computergebruik gerelateerde onderwerpen beschikbaar stellen, zonder hier direct geld mee te moeten verdienen, maar meer als kennis opslag. Mijn informatie moet eenvoudig vindbaar zijn. Inkomsten voor mijn website/bedrijfje verwacht ik vooral via bestaande wegen en mensen die hun kennissen doorverwijzen naar mijn diensten. Ik sta advertenties op mijn website toe, ook van vergelijkbare bedrijven, maar zeker niet van iedereen.

Wanneer
Wanneer wil je de informatie op jouw website hebben? Vooral hoe dynamisch moet je website worden? Hoe snel en vooral hoe regelmatig ga je iets 'nieuws' op jouw website zetten? Wie gaat dat doen? Gebruik je externe nieuwsbronnen voor jouw informatie?
Wanneer verwacht je dat mensen jouw site bezoeken? Welke informatie willen jouw bezoekers vinden op het moment dat ze jouw site zien? Wanneer gaat jouw site hun helpen aan antwoorden op hun vraag?
Mijn dynamiek: regelmatig, doelstelling is meerdere keren per maand, plaats ik artikelen op mijn website, door mezelf geschreven vaak geinspireerd door vragen of dingen die ik tegen kom. Bezoeker kunnen registreren of direct een reactie plaatsen op mijn site. Na het goedkeuren van hun reactie (om SPAM te voorkomen) komen die reacties op mijn site. Mijn bezoekers willen meestal direct een antwoord op hun vraag, en zullen dan ook meestal via zoekmachines op mijn pagina's terecht komen.

Als je bovenstaande vragen beantwoord hebt, bij voorkeur in een document of presentatie wat echt jouw idee ondersteund. Dan kunnen wij of hierin gespecialiseerde bedrijven een website voor je gaan ontwerpen.

Op basis van je doelgroep kan je de layout en opmaak bepalen van de site.

Op basis van je doelstelling kan de structuur van de site worden bepaald, bijvoorbeeld welk categorieen maar ook hoe je de site in de markt zet.

Op basis van de bepaling van je dynamiek kan bepaald worden of je iemand nodig hebt die de inhoud verzorgt en hoeveel tijd je aan het onderhoud van de site zal moeten gaan besteden.

De initieele kosten van de meeste websites komen uit het beantwoorden van de hierboven genoemde punten. Het daadwerkelijke ontwerp is iets wat je zelf kunt bedenken/lenen of door en grafisch ontwerper kan laten doen. Het daadwerkelijk bouwen, oftewel het omzetten van het grafische ontwerp in een werkende website is iets wat een websitebouwer voor je kan doen. Hierbij wordt meteen de dynamiek geprogrammeerd in de website. Het daadwerkelijke vullen kan je zelf doen, of eventueel door de websitebouwer laten doen.

Met al deze zaken kunnen wij je helpen. Maar ook uiteraard met de technische kant. Hoewel een grafisch ontwerper soms hele goede en mooie ideeen heeft, kan op basis van bestaande websites ook al veel worden gedaan, en hoeven de kosten niet groot te worden. Uiteraard kunnen wij ook bemiddelen in het vinden van goede, goedkope website hosting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten