Veilig online kopen

Steeds meer mensen kopen of huren via het internet. Sinds 1993 zijn wij actief op het internet, en hebben zo een aantal ideeen hoe men veilig zaken kan doen op het internet. In onderstaande artikel staan een aantal tips opgesomd die slim zijn om toe te passen. Uiteraard bent u zelf verantwoordelijk voor wat u doet, ook al lijkt het internet soms speelgoed.

Er zijn nogal wat tips te bedenken over het veilig zakendoen op het net. Een beetje filosofisch misschien , maar de belangrijkste en voor alles met wat u met uw computer doet, dus ook internet, geldende regel: "gebruik uw verstand en laat u niets wijs maken, wordt liever wijs".

  1. Begrijp hoe de geboden betaal methoden werken. Zaken als PayPal, rembours, vooruibetalingen, creditcard en Ideal betalingen hebben allemaal hun specifieke eigenschappen en risico's. Vaak zijn er ook "verzend en/of order-kosten" verbonden aan een betaalmethode. Bij de leveranciers van deze betaalmethoden kunt u hier alles over te weten komen.

  2. Maak uw keuze hoe u wilt betalen. Als u weet welke betaalmethoden worden geboden, en welke uw voorkeur heeft , maak dan uw keuze.

  3. Houd u bij uw gekozen betaalmethode. Laat u niet verleiden door een verkoper om meer risico te nemen als u wilt nemen. Net zoals in het "offline" leven heeft u betaalmethoden waar u zich goed bij voelt en waar u liever niets mee doet. Let er altijd op dat u de koper bent, en de verkoper iets wil verkopen om geld te verdienen. Soms heeft het nut om iets extra’s te betalen, en uw eigen voorkeur methode te gebruiken.

  4. Vaak is het slim om een creditcard te gebruiken. Veel creditcards, bijvoorbeeld Visa hebben in de algemene voorwaarden vast gelegd dat zodra de kaarthouder "betwist" dat een betaling uitgevoerd moest worden, zij "direct" het geld terugstorten en vervolgens een onderzoek opstarten naar de betaling.

  5. Controleer direct de inhoud en de werking van het geleverde. In Nederland geldt sinds 2001 de wet "Kopen op afstand" en in Europa geldt er sinds 2003 een wet "Gelijke rechten voor consumenten in de EU" . Deze wetten geven de koper en verkoper verschillende rechten en plichten, onder andere dat u binnen 7 dagen na ontvangst moet reageren als het geleverde defect blijkt te zijn.

  6. Bedenk voor u uw gegevens ergens achterlaat of de ontvanger van de gegevens te vertrouwen is. Het "inbreken" in een webwinkel is nog steeds een redelijk eenvoudige manier om achter bijvoorbeeld creditcard gegevens te komen. De webwinkels zijn echter wel steeds beter beveiligd, en het risico voor de kaarthouder meestal beperkt (zie eerdere punt over "Creditcard"."

  7. Reageer niet op ongevraagd e-mails die u vragen om uw gegevens bij te werken. Dit zijn zo goed als altijd ‘phishing’ praktijken, en bedoelt om uw gegevens te bemachtigen. Let op, zelfs een site die bijna een volledige kopie is van de echte site, is geen garantie.

  8. Neem zelf contact op. Als u denkt dat een partij zoals PayPal, eBay of iets dergelijks waar u ooit uw betaalgegevens heeft achtergelaten, echt u wil contacten. Neem dan zelf contact met ze op. Bijvoorbeeld per telefoon, e-mail (waarbij u ZELF) het e-mail adres intikt of hun website (waarvan u ZELF het adres intikt).

  9. Controleer de reputatie van de verkoper. Vaak hebben uw vrienden, kennissen of collega’s ervaringen met de webshop of verkoper waar u zaken mee wilt doen. Op Tweakers.net zijn veel webwinkels beoordeelt door andere "klanten". Daarnaast levert een zoektocht op het internet vaak ook het nodige resultaat. Gebruik bij twijfel ook het online handelsregister van de Kamer van koophandel om te zien of het bedrijf ook echt bestaat.

  10. Weet waar u kunt klagen, en eventueel uw gelijk kunt halen. Zoals al in een eerdere tip staat, ken de betaalmethode, ken de verkoper en bereken uw risico. Zoek eventueel ook naar ‘normale’ telefoonnummers van de leverancier, vindt van tevoren uit hoe u de status van uw bestelling kunt volgen (niet is ook iets) en waar u navraag kunt doen over uw bestelling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten