Email waarschuwing

Heeft u een waarschuwing voor een virus ontvangen? Is er een mail bericht met een bijlage die u beslist niet moet openen? Is er iemand in nood en heeft nu de hulp en aandacht nodig? Heeft u een mail ontvangen die u MOET doorsturen, anders zouden er vreemde dingen kunnen gebeuren? Heeft iemand uw hulp nodig om een geldbedrag beschikbaar te krijgen? Heeft u een beleggingsaanbod gekregen wat te mooi lijkt om waar te zijn?

Meestal zijn dit Hoaxes, nepwaarschuwingen, kettingbrieven, oplichtingpraktijken of iets dergelijks.

Zeer veel van deze berichten zijn voor niets anders bedoelt dan het verzamelen van mailadressen. In een van de waarschuwingen die ik heb gekregen stonden 120 mailadressen. Wilt u weten waarom er mensen zijn die mailadressen verzamelen? Dit is een van de inkomstenbronnen van de verstuurders van SPAM. Hieronder een korte verklaring per type bericht.
De manieren om Hoaxes, nepwaarschuwingen, kettingbrieven en oplichtingspraktijken te herkenen: zoek op het internet naar het onderwerp van de mail, het onderwerp van het bericht, het lijdend voorwerp of het leidend voorwerp van het bericht.

De website van CIAC is een goede Engelstalige informatiebron waar veel 'hoaxes' bekend zijn.

Viruswaarschuwingen

Heeft u een viruswaarschuwing gekregen? Moet u dat DIRECT doorsturen? Kijk liever eerst bij een aantal antivirus bedrijven of simpel Google de naam van het virus. Antivirus leveranciers krijgen het nog steeds voor elkaar om binnen enkele uren na een uitbraak een ‘serum’ of oplossing te vinden voor nieuwe virussen.

Hieronder staan enkele sites die u kunnen helpen. De site van McAfee met Virusinformatie.
De site van Virusalert.nl is een andere bron die informatie verzamelt.

Gevaarlijke bijlagen

Nogal wat "waarschuwingen" gaan over gevaarlijke bijlagen. Tot nu toe zijn de enige echte gevaarlijke bijlagen zaken die je met Internet Explorer, Microsoft Office producten (zoals Excel, Word en Powerpoint) of direct zelf (.exe bestanden of screensavers bijvoorbeeld) kunt openen of opstarten. De meeste plaatjes zijn "veilig". Beschouw elke bijlage als gevaarlijk, totdat het tegendeel is bewezen (of je het risico wilt/durft te nemen).

Zoek voor meer informatie hierover op de naam van het genoemde bestand.

Iemand in nood

Is er iemand in nood? Bijvoorbeeld een kind met een verschrikkelijke ziekte? Helaas zijn dit vaak kettingbrieven, of zelfs treitercampagnes aan het adres van de persoon in kwestie. Enige tijd geleden heb ik een noodbericht gekregen van een kind met een ernstige ziekte. Echter de vader in kwestie, genoemd met naam, mail-adres en telefoonnummer werd als meerdere jaren "lastig gevallen". Als u een dergelijk bericht krijgt en u kent de persoon in kwestie niet persoonlijk, controleer dan het bericht voordat u het verder stuurt, bijvoorbeeld door de persoon in kwestie te mailen of te zoeken op het net naar het onderwerp of de naam van de persoon in kwestie.

Zoek voor meer informatie hierover op de naam van het slachtoffer

U moet een bericht doorsturen?

Hoewel een email bericht direct op uw persoonlijke pc verschijnt, en vaak heel persoonlijk kan zijn, bent u nog steeds degene die bepaalt wat u doet. Als u bijgelovig bent kunnen sommige bedreigingen u doen huiveren. Maar stel in dat geval eens een onderzoek in naar het aantal digitale verwensingen en het wetenschappelijk vastgestelde aantal verwensingen wat is uitgekomen. En een onderzoek gaat verder dan alleen het ene betreffende bericht te lezen.

Als u er voor kiest om toch direct te doen wat u volgens het bericht moet doen? Stort dan direct 10 euro op mijn Postbankrekening: 6149155 t.n.v. JPD Blaauw.

Heeft iemand uw hulp nodig om een geldbedrag beschikbaar te krijgen?

Dit zijn oplichtingpraktijken. Als u gaat zoeken op internet naar "nigeria letter", "419 scam" of "Advance fee fraud" zult u een enorme hoeveelheid informatie (meestal in het Engels) krijgen hoe deze mensen te werk gaan. Over het algemeen hebben ze u om onpersoonlijke redenen uitgekozen, maar om vaagheden als dat u eerlijk, behulpzaam, of via een "bekende uw adres gekregen".Vraag de zender van het bericht niet waarom want daar zult u geen persoonlijk antwoord op krijgen, maar veeleer nieuwe vage antwoorden. Op den duur wordt er van u verlangt om geld over te maken om bijvoorbeeld een paspoort te kopen, iemand om te kopen of iets dergelijks. Ik heb zelfs een verhaal gelezen van iemand die is afgereisd naar het land met een som contant geld, en vervolgens op het vliegveld is beroofd. Dit soort praktijken is gelukkig de laatste tijd minder geworden omdat een aantal van deze oplichters hun "veilige" land hadden verlaten en bijvoorbeeld in Nederland in een internetcafé zaten, waar ze wel strafbaar waren. Maar de oplichters zijn de wereld niet uit.

Zoek voor meer informatie hierover op "nigeria letter", "419 scam" of "Advance fee fraud".

Update 2 mei 2007: nu ook een 'scam' ontvangen uit Hong Kong, in verband met 'Iraakse oorlog'.

Een aanbieding of beleggingstip te mooi om waar te zijn

Een aanbieding die te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook. Een mooi voorbeeld zijn "pump and dump" of "hype and dump" berichten. Bij deze berichten wordt een hype gecreëerd, zodat veel mensen de zeer goedkope aandelen of opties gaan kopen. Zoals u weet: meer vraag, zelfde aanbod leid to hogere prijzen. Zodra deze aandelen op een hogere prijs zitten zal de oplichter zijn, vaak aanzienlijke, pakket aandelen verkopen. De oplichter verdient hier legaal zijn geld mee, en u blijft zitten met vaak waardeloze aandelen. In de Verenigde Staten heeft men vanuit de SEC dan ook een officiële waarschuwing geplaatst.

Zoek voor meer informatie hierover op "pump and dump".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten