Schone PC en dan de nodige software installeren

Zodra ik een computer opnieuw, of schoon, installeer moet er een paar programmas op geinstalleerd worden zodat de machine ook echt bruikbaar wordt. Hierbij mijn tips, ik heb ze eerder gegeven, maar de tijden veranderen en sommige stukken software ook.

Hierbij de tips voor zowel Anti-Virus, Uitpak-programma's als 'productivity' software zoals Office.


- AVG Free - De gratis virusscanner die ook nog eens een betere snelheid en minder belastend voor je systeem is als veel betaalde Virusscanners. Dit gratis programma is niet in het Nederlands beschikbaar. Avast! is dat wel, maar heeft niet mijn persoonlijke voorkeur.

- Foxit Reader - Het gratis en snelle programma om PDF bestanden te bekijken, bijvoorbeeld handleidingen die op het Internet zijn geplaatst zijn vaak als PDF beschikbaar. Start veel sneller op als het origineel Adobe Acrobat Reader maar met ongeveer dezelfde functionaliteit.

- Irfanview en Irfanview-plugins - Mijn favoriete programma om plaatjes te bekijken. Download zowel het programma als de plugins. Vervolgens kan je het programma zo instellen dat hij (bijna) alle bestanden kan openen. Let op welke zaken je 'aanvinkt' om te downloaden, te installeren en te abonneren. Let bij Ook een vertaling naar het Nederlands beschikbaar

7-Zip - Het gratis programma om bijvoorbeeld ZIP en RAR bestanden te openen, ook in het Nederlands beschikbaar

Firefox - Het alternatief voor Internet Explorer. Wat mij betreft is dit vooral een betere browser omdat er zoveel plugins/toevoegingen voor beschikbaar zijn. Zie een ander artikel hier met mijn favoriete plugins en addons. Ook in het Nederlands beschikbaar

Thunderbird - Het gratis alternatief voor Outlook (Express) met vooral ook een zeer goede spam filter gratis ingebouwd. Ook in het Nederlands beschikbaar

doPDF - Om een te printen naar een PDF bestand, zodat bijna elke andere computergebruiker het kan uitprinten op zijn computer op de manier zoals jij bedoelt hebt.

OpenOffice.org - Het gratis, en dus altijd legale alternatief voor particulieren van Office programma's zoals Word en Excel. Ook in het Nederlands beschikbaar inclusief spellingscontrole

- AI Roboform - Gratis te gebruiken slimme wachtwoord en formulier invul robot. Als je meerdere profielen wilt gebruiken, bijvoorbeeld om automatisch een formulier in te vullen met zakelijke of persoonlijke gegevens moet je de PRO versie aanschaffen. Voor de meeste mensen is de gratis versie perfect. Ook in het Nederlands

Hierbij wat programma's om later installeren te vermijden

Adobe Flash player - Nogal wat websites gebruiken 'Flash' om hun pagina's wat actiever te maken, of om filmpjes en dergelijke af te spelen. Hiervoor moet een 'Flash player' geinstalleerd zijn.

Quicktime player - Om 'Quicktime' bestanden af te kunnen spelen. Let op welke zaken je 'aanvinkt' om te downloaden, te installeren en te abonneren.

En voor de speciale toepassingen

GIMP - Als gratis alternatief voor Photoshop een zeer uitgebreid beeldbewerkingsprogramma.

Inkscape - Als je gratis wilt tekenen, naar mijn begrip vergelijkbaar met Freehand. Ik gebruik het om mijn zoontje op de computer te laten tekenen (in combinatie met een tekentablet).

Alt.Binz - Het programma om Binaries te downloaden. Het alternatief voor allerlei betaalde programma's EN met een aantal handige extra's zoals geintegreerde zoekmachines en automatisch uitpakken van RAR bestanden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten