LinkSys router configureren voor Wifi

Wil je een draadloos netwerk installeren, zodat ook jouw iPhone erbij kan? Hieronder een stap voor stap beschrijving van HOE je jouw Linksys router configureren moet. De stappen zullen per type router iets verschillen, maar de instellingen zullen overal vergelijkbaar zijn.

Configureer de router

 1. Verbind een computer met behulp van een netwerkkabel aan een van de LAN poorten van de router
 2. Schakel de router aan
 3. Schakel de computer aan (als die niet al aan stond)
 4. Open internet explorer (of een andere internet browser zoals Firefox)
 5. Ga naar http://192.168.1.1 (invullen op de adresbalk, daarna druk op 'Enter')
 6. Een login scherm verschijnt. Laat (als het de eerste keer is als je hier inlogt) het 'User Name' veld leeg, vul bij 'Password' het wachtwoord "admin" (zonder aanhalingstekens) in, en druk op ok
 7. Op het eerste scherm wat nu verschijnt hoef je (meestal) niets te wijzigen, eventueel kan je de tijdszone aanpassen en zomer/wintertijd (DST) aanschakelen (bewaar de instellingen door op 'save settings' te drukken).
 8. Ga naar het 'Wireless' tab, en kies daar voor Mode 'Mixed, vul een mooie naam in bij 'Wireless Network Name (SSID)' en bewaar die instellingen.
 9. Ga nu naar het tabje (onder wireless) genaamd 'Wireless Security'.
 10. Kies voor de 'Security Mode' genaamd 'WPA Personal', en selecteer vervolgens als 'Encryption' voor TKIP. Bedenk een mooi password of zin die als 'passphrase' wilt gebruiken (maximaal 63 characters, goed onthouden!) en vul dat in bij 'passphrase'. Bewaar de instellingen weer.
 11. Ga naar de hoofd tab genaamd 'Administration', en de subtab 'management'. Hier kun je eventueel het standaard wachtwoord veranderen (wat je hebt gebruikt om in te loggen op deze beheerspagina's). Let er wel goed op dat je dit goed onthoud! Bewaar weer de instellingen.
 12. Start nu de router eventueel opnieuw op (niet altijd noodzakelijk), bijvoorbeeld door de stekker eruit te trekken.
 13. Eventueel kan de netwerk kabel tussen de computer en de router verwijderd worden

Op de laptop

 1. Schakel de wireless functie aan, vaak door een schakelaar, nog vaker door de toetscombinatie (Fn+F2)
 2. Klik nu op het icoon rechtsonder van de draadloze netwerken. Soms verschijnt er ook een schermpje/melding dat er nieuwe draadloze netwerken zijn gevonden. Selecteer nu jouw netwerk (de netwerknaam die je bij de configuratie hebt opgegeven als 'Wireless Network Name (SSID)'.
 3. Vul het wachtwoord/passphrase in die je tijdens de configuratie hebt ingevuld bij 'Passphrase'.
 4. Klik nu op verbinden.
Je computer is nu (bezig) met verbinden met het draadloze netwerk.

Router aansluiten op het internet

 1. Als er een computer voorheen zelfstandig verbonden was met een modem, schakel de computer netjes uit met het modem verbonden (shutdown)
 2. Schakel de router en de modem uit.
 3. Sluit de router aan op het modem (modem moet verbonden zijn met de 'WAN' verbinding van de router)

Meestal werkt de verbinding nu. Werkt dit niet:
 1. Sluit de computer die eerst een verbinding had met het modem, nu met behulp van een kabel aan op de router.
 2. Open internet explorer (of een andere internet browser zoals Firefox)
 3. Ga naar http://192.168.1.1 (invullen op de adresbalk, daarna druk op 'Enter')
 4. Een login scherm verschijnt. Laat (als het de eerste keer is als je hier inlogt) het 'User Name' veld leeg, vul bij 'Password' het wachtwoord "admin" (zonder aanhalingstekens) in of het wachtwoord wat je zelf hebt gekozen, en druk op ok.
 5. Ga in de 'Setup' tab naar de subtab 'MAC Address Clone'. Selecteer nu 'Enabled' en druk op 'Clone my PC's MAC'.
 6. Bewaar de instellingen en herstart de router.

In principe heb je met deze stappen, vaak zijn ze niet allemaal nodig, jouw router geconfigureerd, je wireless netwerk beveiligd, en kan je jouw iPhone laten verbinden met je Wifi netwerk.

4 opmerkingen:

 1. hallo,

  ik ben al je stappen nagegaan en heb ze ook allemaal gedaan.

  maar nog steeds zegt mijn iphone: Geen verbinding mogelijk met netwerk . . .

  enig idee wat ik nog kan doen???
  las iets met WMM inschakelen maar geen idee hoe ik zoiets voorelkaar kan krijgen

  alvast bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. bij punt 5 staat er "Een login scherm verschijnt." bij mij verschijnt er geen login scherm maar zegt: "het pagina niet gevonden".

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hedzer: Een aantal vragen om je 'probleem' te analyseren: als je met de iPhone zoekt naar draadloze netwerken, zie je dan wel jouw eigen netwerk? Zo ja: klik dan op het pijltje en 'vergeet dit netwerk'. Maak opnieuw verbinding met het netwerk (met je iPhone dus) en je zult opnieuw je wachtwoord moeten invoeren. Zo nee: controleer of je jouw SSID laat zien, en/of je die goed (hoofdlettergevoelig) hebt ingevuld op de iPhone.
  Zie je andere netwerken? Schakel eventueel 'tijdelijk' de beveiliging van jouw draadloze netwerk uit, en probeer dan te verbinden.
  Welke router gebruik je? Volgens Apple kan het een probleem zijn voor iDevices om te verbinden met een 802.11n netwerk als WMM niet aan staat. Bij Linksys routers vind je de instellingen hiervoor bij 'QoS' of 'Applications & Gaming' instellingen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schilvertje: Controleer even op welk adres jouw 'router' staat. Op een Windows pc kan je dat doen door: Start->Uitvoeren->cmd->ok->ipconfig en kijk dan naar het adres van de 'Standaardgateway'. Vaak is dat een adres beginnend met 192.168 of 10.0.0 en eindigend op een 1.
  Controleer eventueel of een van de volgende links werkt: http://192.168.0.1 en http://10.0.0.1
  De melding 'pagina niet gevonden' laat zien dat het adres wat ingevoerd is niet juist is.

  BeantwoordenVerwijderen