Gratis bellen naar een SIP URI vanaf je iPhone

Found at: http://www.philstockworld.com/2010/12/14/toppy-tuesday-can-the-dollar-fall-faster-than-our-indexes/
Picture http://www.philstockworld.com
Steeds meer mensen hebben een sip-adres. Bijvoorbeeld omdat ze een VOIP centrale hebben, of een VOIP account om goedkoop (naar het buitenland) te bellen. Als iemand zo’n account heeft, heeft hij meestal ook een SIP-URI. Dit is vergelijkbaar met een email-adres. Soms is het even zoeken, maar dan heb je ook een manier om rechtstreeks met iemand te bellen zonder dat je hiervoor een normale telefoonlijn gebruikt, en de eventuele kosten daarvoor moet betalen. Hieronder een beschrijving van de oplossing om dit te kunnen gebruiken vanaf een iPhone. Er zijn ook oplossingen voor Windows, Mac en Android.

Internetcalls.com account

Om verbinding te kunnen leggen naar een SIP-adres, heb je zelf een SIP-adres nodig. Je kunt er eenvoudig een aanmaken door ‘lid’ te worden van internetcalls.com. Op hun website kan je dit heel makkelijk doen. Naar mijn idee hoef je hiervoor geen geld te storten. Als je eventueel dit account ook wilt gebruiken om ‘goedkoper’ te bellen, dan moet je wel wat storten. 

Als je ‘lid’ bent geworden is jouw sip-adres: gebruikersnaam@internetcalls.com -> wellicht handig om te weten voordat je lid wordt.

Om ook bereikbaar te zijn op dat sip-adres moet je daarop ‘aanwezig’ zijn, net zoals dat je eventueel thuis een telefoon in het contact moet hebben zitten. In dit geval gaan we ‘aanwezig’ zijn door een stukje software te installeren. Dat doen we in de volgende stap.

Iphone: whistle phone

Er zijn verschillende apps die werken al seen ‘VOIP client’, echter niet allemaal kunnen ze verbinding maken met een ‘SIP URI’. Na enig zoeken en proberen heb ik er een die goed lijkt te werken: Whistle Phone (http://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=322326573&mt=8)
Als je deze app hebt geinstalleerd moet je heb ‘instellen’. Hieronder de eenvoudige stappen:
Selecteer ‘Generic SIP account’

Vul in als ‘Username’: jouwgebruikersnaam@internetcalls.com en als ‘Proxy’: sip.internetcalls.com

Vul in dit scherm je wachtwoord in, je gebruikersnaam is al automatisch ingevuld, en druk op ‘authenticate’. 

Als de configuratie geslaagd is zie je nu een schermpje wat hier veel op lijkt. Uiteraard met jouw eigen ‘gebruikersnaam’ in het scherm. Je kunt nu naar gewone telefoonnummers bellen (als je voldoende credits hebt op je internetcalls account).

Druk echter op de ‘i’, rechtsboven, en je kunt ook naar ‘URL Entry’. Als je daar naartoe gaat kun je de ‘SIP URI’ van de ander invullen, en als je dan op ‘Dial’ drukt bel je gratis naar de ander.

Andere apparaten

Whistle is ook op Android en Windows beschikbaar echter werkt daar iets anders, de Android app kan bijvoorbeeld NIET verbinden met een ‘SIP URI’ en kan alleen worden gebruikt in combinatie met een ‘Whistle’-account. 
Android: Media5-fone lijkt de app te zijn met de juiste functionaliteit
PC/Mac: op http://www.voip-info.org/wiki/view/VOIP+Phones#Voice staat een enorme lijst van programma’s die je kunt gebruiken in combinatie met ‘SIP URI’ bellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten