Google agenda delen en gebruiken

Voor verschillende toepassingen kan je agenda's bij Google aanmaken en bijhouden. Deze kan je handig zelf gebruiken, maar je kunt ze ook delen. Als je al een gmail of Google-apps account hebt kun je die agenda eenvoudig benaderen en gebruiken via: https://www.google.com/calendar/. De Google agenda kan je ook perfect gebruiken op je smartphone (iPhone, Android of Windows Phone). Een Blackberry is niet zo smart en ik ben niet helemaal op de hoogte van de mogelijkheden, maar de 'app' die het mogelijk zou moeten maken wordt door Google niet meer ondersteund.

Google heeft zelf een aantal 'agenda's' aangemaakt die je in jouw agenda kunt toevoegen, bijvoorbeeld 'weeknummers' en 'nationale feestdagen'. Om er zelf een 'aan te maken' of 'toe te voegen' of 'te delen' volgen hierbij de instructies.


Een agenda aanmaken
Open je google-agenda: https://www.google.com/calendar/
Klik op het 'pijltje' naast 'Mijn agenda's' en selecteer 'Nieuwe agenda maken'.
Vul op het volgende scherm de zaken in zoals je hem hebben wilt. Eventueel kan je hier meteen al adressen invullen van degenen met wie je hem wilt delen. Die personen krijgen een mail met een link, die ze kunnen openen en waarvoor ze eventueel moeten 'inloggen' met hun gmail-account.
Als je klaar bent met invullen klik je op 'agenda maken', en je bent 'klaar'.
Als je nu een nieuwe afspraak maakt kun je selecteren in welke 'agenda' je die afspraak plaatst. De agenda die je net hebt aangemaakt kan je dan ook kiezen.

Een agenda delen
Open je google-agenda: https://www.google.com/calendar/
Klik op het pijltje wat naast de agenda verschijnt die je wilt delen (als je eroverheen gaat met je muis), en selecteer 'agenda delen'.
Vul in dit scherm de namen in van de personen met wie je jouw agenda wilt delen.
Je kunt hier selecteren welke 'rechten' of mogelijkheden die personen hebben op jouw agenda. Allen vrij-bezet-gegevens, lees rechten voor alle details van afspraken, mogelijkheid om bestaande afspraken aan te passen of volledige rechten.
Noot 1: agenda's kunnen alleen bekeken worden door google-adressen, het toevoegen van adressen van hotmail, kpnplanet of welke andere internet-provider levert niets op
Noot 2: als de andere persoon de link kwijt is naar de agenda die je met hem gedeeld hebt, kun je het 'adres' van de agenda terugvinden: Klik op het pijltje wat naast de agenda verschijnt die je wilt delen (als je eroverheen gaat met je muis), en selecteer 'agenda instellingen'. Op deze pagina, redelijk aan het einde, staat het adres van de agenda. Dit kan je opnieuw opsturen naar de persoon met wie jij de agenda gedeeld hebt.

Een gedeelde agenda toevoegen
Waarschijnlijk heb je een mail gekregen. Als je op de link klikt in de mail wordt hij toegevoegd aan jouw 'agenda'. Eventueel moet je jezelf aanmelden met jouw google account.
Als je de link niet meer hebt, maar wel het 'adres' hebt gekregen van de gedeelde agenda: Open je google-agenda: https://www.google.com/calendar/, vul het adres van de gedeelde agenda in bij 'andere agenda's'. Vervolgens verschijnt het in jouw agenda.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten