Mail op een USB stickSoms is het handig om je mail op een USB stick te hebben, zodat je het kan lezen en schrijven wanneer je wilt, en kan versturen als je daar de mogelijkheid toe hebt. Denk bijvoorbeeld aan het lezen en schrijven van mail op je laptop, en het versturen vanuit een bibliotheekcomputer. Hierbij een handleiding hoe dat te doen. Voor veel mail-providers (bedrijven die je een mail-adres geven) is de standaard aanpak voldoende. Voor Live.Mail en Hotmail is dat iets anders…


Het mail programma installeren

Download het mailprogramma voor de USB stick. Het beste en gratis beschikbare programma hiervoor is Thunderbird. Van dezelfde makers als Firefox.
De versie die je kunt installeren op de USB stick vindt je hier: http://portableapps.com/apps/internet/thunderbird_portable
  1. Download het programma en volg de installatie instructies. Er is geen kant en klare NL versie beschikbaar.  Let wel op: het installatiepad van het programma gaat er vanuit dat het installatiebestand al op je USB staat. Selecteer eventueel in welke folder op je USB stick het moet worden neergezet

  2. Start de geïnstalleerde Thunderbird Portable nu op. Dit doe je door met de verkenner het programma te openen. Als jouw USB drive op de E:\ drive is gekoppeld, en je ervoor hebt gekozen om in de map ‘ThunderbirdPortable’ te installeren. Ga je dus met je verkenner naar E:\ ThunderbirdPortable en start je daar ‘ThunderbirdPortable.exe’ (misschien zie je het .exe niet staan).

  3. Vervolgens komen er allerlei schermpjes die je moet invullen met gegevens die je van jouw (email)-provider hebt gekregen. Bijvoorbeeld zaken als ‘Incoming mail server’ en ‘Outgoing mail server’.

  4. Persoonlijk kies ik er voor om niet direct na het instellen van dit mail-account ook m’n mail op te halen: dan zijn ze namelijk weg van de server en alleen op de USB-versie van het mail-programma. Om hiervan de instellingen te veranderen ga je in Thunderbird naar ‘Tools’-> ‘Account Settings’. Bij ‘Server settings’ zie je de instelling ‘Leave messages on server’. Ik stel voor om dat aan te zetten, en mail alleen door je normale desktop computer op te laten halen (jouw keuze).
Als je Thunderbird in het Nederlands wilt hebben:
  1. Download de module ‘Locale-Switcher’ op https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/356 (selecteer eventueel ‘opslaan als’ ipv installeer in Firefox, als je boven het plaatje staat).

  2. Download de nederlandse taal module (let op of je dezelfde Thunderbird versie hebt: http://releases.mozilla.org/pub/mozilla.org/thunderbird/releases/2.0.0.19/win32/xpi/nl.xpi Of zoek een andere taal/versie via: http://portableapps.com/apps/internet/thunderbird_portable/localization#language_packs (onderste link).

  3. In Thunderbird ga je naar Tools ->Add-ons ->Install, en selecteer dan eerst het Switch Locale bestand, en na een herstart van Thunderbird het taalbestand wat je hebt gedownload. Als je het goed gedaan hebt wordt je nog een keer gevraagd of je de module echt wilt installeren, ja dus. Herstart door op ‘Restart Thunderbird’ te klikken. Vervolgens kun je via Tools -> Languages je geïnstalleerde taal selecteren (waarna je handmatig Thunderbird moet afsluiten en opnieuw opstarten.
Nu je Thunderbird op een USB stick hebt staan, en geconfigureerd voor jouw normale provider kun je aan de gang. Elke computer waar je Thunderbird vanaf je USB stick opstart, heb je nu jouw mail bij je, en gaat de computer controleren op eventuele nieuwe mails.
Als je gebruikt maakt van de gratis Gmail (e-mail provider) dienst van Google, kan je pop3 aanschakelen, en instellen in Thunderbird. Zie ook de installatiehulp van Google hiervoor:
http://mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=38343

Geen opmerkingen:

Een reactie posten