Biometrische beveiliging werkt niet altijd

Iedereen wordt wel eens gek van allerlei wachtwoorden, PIN codes en dergelijk. De oplossing daarvoor lijkt biometrische beveiliging. Bij deze beveiliging wordt er gekeken naar fysieke kenmerken van de mens. Bijvoorbeeld de ogen (irisscan), de handen (vingerafdrukken), gezicht of zelfs de lichaamsbouw.

Dat deze methode van identificeren niet altijd werkt wordt steeds duidelijker. De officiële trailer van Monsters vs. Aliens laat een mooi voorbeeld zien waarom niet.


Niet iedereen wil graag met zijn handen op een plaats zitten waar anderen ook aan hebben gezeten (hygiëne). Wat te denken aan contact met je voeten, tong of je private delen? Hilarische manier om te zien dat dit niet altijd een oplossing is.

Daarnaast is er helaas nog een goede reden waarom het niet altijd kan werken. Een artikel van Reuters laat hier een duidelijk praktijkvoorbeeld van zien. Mensen veranderen! Soms door iets simpels als de tijd, door ongelukken of door bijvoorbeeld medicijngebruik. Een van de symptomen is bijvoorbeeld het hand-voet-syndroom.

Uiteraard is er voor elk probleem een oplossing. Maar eenvoudiger wordt het niet, wel voor de gebruiker maar niet voor de rest van de wereld. Aardig onderwerp voor een discussie: moet de complexiteit van wachtwoorden e.d. door de gebruiker of door de leverancier van de oplossing worden opgelost?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten