Online lezen niet altijd zo goed

In een recent onderzoek, gepubliceerd in "Journal of Research in Reading", opperde Anne Mangen, verbonden aan der Universiteit van Stavanger, dat online lezen wellicht niet zo belonend en effectief is als het lezen van gedrukt materiaal. De genoemde reden is dat we wellicht teveel bezig zijn met het besturen van de computer, het scrollen van de tekst geeft ons geen fysiek gevoel van voortgang, en de beschikbare filmpjes en plaatjes laten weinig ruimte meer voor fantasie.

De beweringen in dit onderzoek pleiten voor nader onderzoek naar de effecten van electronisch lesmateriaal.

Een psychologe van de Universiteit van Pittsburg, Janet Schofield, merkt hierbij op dat de verleiding voor kinderen bij 'online lezen' om afgeleid te worden aanzienlijk is. Maar online lezen heeft uiteraard ook zijn voordelen, er is namelijk vaak veel meer en makkerlijker informatie te vinden dan op de traditionele manier.

Richard Long van de International Reading Association merkt op dat er een aanzienlijk verschil is in effectiviteit aan de hand van leeftijd. Veel oudere lezers hebben voordeel bij papieren versies, omdat ze gewend zijn op die manier te leren en te lezen, waar jongere lezers wellicht voordeel hebben bij online lezen, omdat zij hieraan zijn gewend.

Eerdere ervaringen hebben een enorme impact de snelheid en grondigheid van het opnieuw gebruiken van een leesmethode.

Links
Het onderzoek van Anne Mangen
Het artikel in Scientific American over online lezen vs. op papier
Een artikel over de werking van de hersenen bij lezen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten