Backups maken - de basis

Heel vaak vergeten we om backups te maken. Vaak omdat we er niet bij nadenken, maar soms ook omdat het 'moeilijk' lijkt. Graag helpen wij mensen om het goed te regelen, maar je kan het ook redelijk eenvoudig zelf doen.

Het begin van een goede backup is weten wat je wilt 'veiligstellen'. Bijna iedereen heeft er over gedacht om zijn belangrijke eigendommen veilig op te bergen. Een vriend van mij heeft bijvoorbeeld een kluis gekocht om zijn foto's en fotocamera in op te bergen. Voor hem is dit iets wat hij wil behoeden voor een inbraak of een brand. Zo is het ook met onze bestanden op de computer.

Bedenk wat je wilt veiligstellen , dus niet 'alles' of 'niets', maar vooral wat je niet (makkelijk) opnieuw kunt krijgen. Op mijn backuplijst staat bijvoorbeeld: belasting en administratiegegevens, digitale foto's kopieen van formele correspondentie en dergelijke. Het is niet nodig om een kopie te maken van vrijelijk beschikbare programma's, of programma's waarvan je de originele 'media' of cd's van hebt.

De handigste manier om al deze bestanden te bewaren is in een beperkt aantal mappen, die mogelijk in een grote map zijn ondergebracht. Microsoft heeft dit bijvoorbeeld gedaan door voor Windows Vista een map per gebruiker op de computer te maken waarin al de gegevens van deze gebruiker in worden opgeslagen. Zowel Afbeeldingen, Ontvangen bestanden (downloads), Muziek als Contactpersonen en Favorieten worden in deze ene map opgeslagen. Meestal is dat "c:\Gebruikers\uw-gebruikersnaam". Door deze ene map veilig te stellen, of te backuppen dus, zult u zo weinig mogelijk gegevens verliezen. Uiteraard alleen als u zich aan uw standaard houd dat u al uw belangrijke zaken onder die mappenstructuur bewaard.

Soms, met name bij oudere programma's en oudere versies van Windows werden bestanden op meer dan een plaats opgeslagen. Vaak lijkt het ondoenlijk om van al die mappen op de schijf elke keer weer een kopie te maken. Hiervoor kan met een 'script' of 'automatische procedure' schrijven, zodat u deze procedure alleen hoeft op te starten om van al de gegevens een kopie te maken. Een van de zaken die ik hier regelmatig voor gebruik is een 'archiverings programma' zoals 'Winzip'. Op deze pagina heb ik een kopie staan van 'hoe Winzip in scripts' aangestuurd kan worden. Het schrijven van scripts is een werkje wat enige kennis vergt. Eventueel wil ik u daar bij helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten