vrijdag 5 maart 2010

Portable PGP klaar maken voor gebruik

Dit bericht hoe Portable PGP klaar gemaakt moet worden voor het eerste gebruik.
Via http://ppgp.sourceforge.net/ is Portable PGP te verkrijgen. Ik adviseer om de 'USB stick' versie te downloaden. Als deze is gedownload, moet het worden uitgepakt, bijvoorbeeld naar een USB stick.

In de map waar het is uitgepakt staat nu map 'usb_version', daarin staat één uitvoerbaar bestand, PortablePGP.exe, gebruik dit bestand om het programma op te starten.
Als Portable PGP voor de eerste keer opstart wordt er gevraagd of je al een 'PGP Private Key' hebt. Laten we er in het eerste geval vanuit gaan dat je nog geen 'PGP Private Key' hebt, en je dus voor de eerste optie kiest.

Zodra er op de bovenste knop is gedrukt, verschijnt er een eenvoudig scherm waarin wat gegevens ingevuld moeten worden, wat je hier invult spreekt redelijk voor zich. Bij Name vul je jouw naam in, bij E-mail jouw e-mail adres. Het vak 'Comment' mag je leeg laten, de key size mag je laten staan waarop hij standaard staat (1024 bits), de 'paranoid' instelling hoef je niet te wijzigen. Heel belangrijk, bij 'passphrase' moet je een wachtwoord of geheime code opgeven, let op! als je deze code vergeet moet je een nieuwe sleutel aanmaken, en al jouw correspondentie is daarna NIET meer te lezen (ook niet door jezelf!) De lengte van de 'geheime code' kan je zelf kiezen en mag alle tekens bevatten die je toetsenbord kan weergeven (functie toetsen zoals tab, CTRL, ALT, Enter en de F-toetsen geven geen tekens weer en kunnen dus niet gebruikt worden).

Als je al de gegevens hebt ingevuld druk je op 'generate' nu wordt, afhankelijk van de snelheid van je computer,  jouw sleutelset aangemaakt.Als dit gereed is verschijnt het volgende scherm.

Hier staat jou 'private key' en jouw 'public key', de publieke sleutel deel je met 'iedereen', de private key en de passphrase (geheime code) bewaar je zelf en deel je met niemand anders. Het is goed om hier samen met een kopie van de publieke sleutel een kopie van de maken en op een veilig plaats te bewaren.

Om een sleutel te bewaren, bijvoorbeeld om naar andere te sturen, selecteer je de betreffende sleutel, en druk je vervolgens op het icoon van de 'diskette'.Vervolgens opent een scherm waar je zelf de locatie en naam van de bewaarde sleutel wilt bewaren.

Als je een sleutel van een bekende wilt gebruiken, omdat je een beveiligd bericht met die persoon wilt uitwisselen, moet je zijn 'publieke sleutel' inladen. Dit doe je door op het 'pijltje naar beneden' icoon te drukken. Nu kun je op jouw computer zoeken naar het bestand met de publieke sleutel van de andere.


Voor de gebruikers die al eerder een PGP sleutelpaar hebben aangemaakt is de installatie iets anders.

Druk in dat geval in het eerste scherm op de onderste knop. Vervolgens moet je op de computer het bestand met je 'private key' selecteren.

Het programma start nu, echter zonder dat je de 'publieke sleutels' van jezelf of anderen hebt. Dit moet je ook weer 'inladen'  met behulp van het 'pijltje naar beneden' icoon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten