vrijdag 5 maart 2010

Gebruik 'Portable PGP' om berichten en bestanden te coderen


Voordat deze stap-voor-stap handleiding gebruikt kan worden moet eerst 'Portable PGP' en de benodigde 'sleutels' beschikbaar zijn op de computer. Als dit het geval is, volg dan de onderstaande stap-voor-stap begeleiding.
Zodra het programma is opgestart, selecteren we de knop 'encrypt'.
Standaard staat de selectie op 'Encrypt text'.
In het tekstvak kunnen we nu de tekst invoeren die we 'versleuteld' willen hebben. Bijvoorbeeld 'Dit is een vertrouwelijke boodschap'
Vervolgens moeten we selecteren wie de ontvanger(s) moet(en) zijn die het bericht kunnen lezen.
Dit doe je door op het 'pijltje naar beneden' knopje te drukken, en daar de 'ene' ontvanger te selecteren, of eventueel 'multiple recipients' als je het bericht voor meerdere ontvangers 'onsleutelbaar' wilt maken. Als je kiest om het naar meerdere ontvangers te versturen verschijnt er een nieuwe schermpje waarin je de ontvangers kunt selecteren.
In mijn geval staat er maar een mogelijke ontvanger gemeld, omdat ik alleen de 'publieke sleutel' van mezelf heb geimporteerd. Met behulp van het ingedrukt houden van de 'CTRL'-toets kan je meerdere ontvangers selecteren.
Nadat je dit hebt gedaan, kan je op de 'Encrypt' toets drukken. Na het versleutelen verschijnt er een schermpje met daarin allemaal tekens, waar je geen wijs uit zult worden.
In dit schermpje staat dan ook het versleutelde bericht. Je kunt deze versleutelde tekst opslaan als bestand, of kopieeren (gebruik de knop 'copy to clipboard' om geen gegevens kwijt te raken).
Dit versleutelde bericht kan je vervolgens versturen naar de ontvanger.
Een versleuteld bericht ontsleutelen

Als je een voor jou versleuteld bericht hebt gekregen, en je wilt het ontsleutelen, kies dan in het hoofdscherm van het programma voor 'Decrypt'
In het tekstvak 'Decrypt ASCII-Armored Text' kan je de versleutelde tekst uit de email kopieeren, of eventueel kan je hier het versleutelde bestand selecteren. Als je nu op de 'groene decrypt' knop drukt wordt jou gevraagd om jouw 'geheime code' in te voeren.
Als dit goed is gegaan opent een nieuw scherm met daarin het ontsleutelde bericht.
Als het een bestand was wat je 'ontsleuteld' hebt, wordt je gevraagd waar je het ontsleutelde bestand wilt bewaren, met welke naam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten